Slovensko zaznamenalo v rebríčku ekonomickej slobody najvýraznejší posun

Bratislava 14. januára (TASR) – V najnovšom rebríčku ekonomickej slobody pre tento rok Slovensko zaznamenalo spomedzi všetkých európskych krajín najvýznamnejší posun vpred a je na 35. mieste.

V celosvetovom meradle sa svojim zlepšením v tomto rebríčku, ktorý zostavuje každoročne Heritage Foundation a Wall Street Journal, zaradilo Slovensko na ôsmu priečku. Ako ďalej informuje Podnikateľská aliancia Slovenka (PAS), v tohtoročnom rebríčku je pred Slovenskom spomedzi susedných krajín V4 iba Česká republika na 32. mieste. Maďarsko je na 42. mieste a Poľsko na 56. mieste.

Podľa PAS môže byť aktuálne zlepšenie pozície SR chápané ako potvrdenie správneho smerovania slovenskej ekonomiky a opodstatnenosti realizácie reforiem. Samotní autori rebríčka informujú, že táto úroveň bola dosiahnutá vďaka zníženiu daní, uvoľneniu mzdovej a cenovej kontroly, zrýchleniu tempa privatizácie a reštrukturalizáciou bankového sektora. „Žiadna z krajín regiónu sa nezlepšila viac ako SR. Jej skóre sa v tomto roku zlepšilo o 0,27 bodu a tým sa Slovensko dostalo na ôsme miesto pokiaľ ide o zlepšenie ekonomickej slobody v celosvetovom meradle,“ dodávajú autori rebríčka. Aj napriek tomu si je PAS vedomá toho, že v domácom podnikateľskom prostredí stále existuje rad nedostatkov a prekážok komplikujúcich podnikanie.

Najliberalizovanejšími ekonomikami sú podľa tohtoročného rebríčka ekonomickej slobody Hongkong, Singapur a Nový Zéland. Najmenej slobodnými sú naopak Zimbabwe, Líbya a Severná Kórea. Z európskych krajín sú najvyššie Luxembursko, po ňom nasleduje Írsko a pozoruhodná je aj 6. priečka Estónska. Najmenšou slobodou v Európe disponuje Bielorusko.

Súvisiace články

Aktuálne správy